ОБКЛАДИНКА №04-2017
Щасливий день курсанта Авраменка — стор. 2
Максим Савельев: «После надвижки «Арки» радиационный фон от объекта «Укрытие» снизился вдвое» — стор. 4
Володимир Носач: «Запровадження сертифікації компаній, що працюють у сфері протипожежного захисту – європейський шлях розвитку» — стор. 6
Про деякі новації у сфері містобудування — стор. 9
Найвиcокогірніший в Україні рятувальний пост — стор. 10
Наш календар. Травень — стор. 11
Тимофій Андрійчук: «Ми є останніми носіями класичної пожежної охорони на межі ХХ—ХХІ століть» — стор. 14
Позаду результати, попереду нові завдання — стор. 16
Перша сучасна на вітчизняному шасі — стор. 18
Cоціальна реклама «Служби порятунку «101» на транспорті — стор. 19
Рятувальники Житомирщини отримали пожежно-рятувальну техніку — стор. 19
Три димові точки Ocean Plaza — стор. 22
Щодо скасування деяких нормативно-правових актів у сфері пожежної та техногенної безпеки — стор. 24
Ліс просить захисту — стор. 26
Про планування та здійснення заходів цивільного захисту — стор. 27
Нафтопереробка: стан та проблеми — стор. 28
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 31
Ростислав Кравченко: «Ні європейські, ні національні технічні регламенти не охоплюють усі види засобів цивільного і протипожежного захисту» — стор. 32
Досліди вогнегасіння — стор. 36
120-річній поступ Одеського добровільного пожежного товариства — стор. 38
У флешмобі полковники з Луганщини — стор. 40

PTB-04-2017-3Максим Савельев: «После надвижки «Арки» радиационный фон от объекта «Укрытие» снизился вдвое

В 2007 году начато строительство Нового безопасного конфайнмента, которое завершено в ноябре 2016-го. Сегодня всех интересует, что там происходит, насколько эффективен НБК в качестве экологически безопасной системы, которая рассчитана на 100 лет эксплуатации. На эти и другие вопросы отвечает специалист  в этой области Максим Савельев.

SONY DSCВолодимир Носач: «Запровадження сертифікації компаній, що працюють у сфері протипожежного захисту – європейський шлях розвитку»

У наступному році уряд, як відомо, планує скасувати ліцензування робіт та послуг протипожежного призначення і запровадити їхню добровільну оцінку відповідності (сертифікацію). Однак, на думку фахівців, такий раптовий перехід до нового механізму не розв’яже проблем, що накопичились у цій сфері. Своїми думками з цього приводу (зважаючи на досвід розвинутих країн) ділиться президент Української федерації спеціалістів безпеки Володимир Носач.

PTB-04-2017-5Про деякі новації у сфері містобудування

«Можливість штучного заниження категорії складності об’єкта будівництва – не єдиний негативний результат дії Закону України  «Про регулювання містобудівної діяльності».  З одного боку, нечесні забудовники продовжують практикувати незаконне відведення землі, порушують містобудівні умови, будівельні норми (прикриваючись погодженнями науково-технічної ради при Мінрегіонбуді). З іншого – законослухняні компанії нарікають на корупцію у цій сфері, безпідставні перевірки ДАБІ з погрозами анулювати дозвіл на будівництво, непрозору процедуру державної експертизи тощо. Розв’язати ці проблеми покликаний Закон №4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності».

Стор. 9

Нещодавно в Українському кризовому медіа-центрі відбулася панельна дискусія щодо особливостей здійснення державного нагляду та контролю, інструментів захисту прав підприємців, дублювання контролюючих функцій державними інспекціями, зокрема, у сфері пожежної та техногенної безпеки. За словами голови Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіної, бізнес мусить брати більш активну участь у розробці нових нормативно-правових актів, а також скасуванні старих, які створюють додаткові бар’єри. Поки що левова частка цієї роботи лягає на плечі ДРС.

PTB-04-2017-6Нафтопереробка: стан та проблеми

В Україні є шість нафтопереробних заводів. Проте не до радощів. 85% потреби у світлих нафтопродуктах держава покриває за рахунок імпорту.  Аби поліпшити антидетонаційні властивості, оператори вітчизняного ринку вдаються до «бодяження» — нелегального виробництва пального, додаючи до товарного продукту газолін, ароматику та інші добавки. Такі маніпуляції можуть призвести до подібної пожежі, яка сталася на нафтобазі «БРСМ-Нафта» під Васильковом. Автор робить невтішний висновок: на сьогодні перспектив відродження нафтопереробної галузі в Україні немає.

PTB-04-2017-7Ростислав Кравченко: «Ні європейські, ні національні технічні регламенти не охоплюють усі види засобів цивільного і протипожежного захисту»

Триває адаптація вітчизняного законодавства до міжнародних вимог, зокрема, у сфері технічного регулювання. Загалом в Україні вже прийнято 49 технічних регламентів та 4 нормативно-правових акти, що мають їхні ознаки. З них  24 стосуються засобів цивільного та протипожежного захисту, а також продукції з підвищеним техногенним і пожежним ризиком. Про національні особливості формування сучасної нормативно-правової бази у цій сфері розповідає провідний науковий співробітник відділу технічного регулювання Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту Ростислав Кравченко.