ОБКЛАДИНКА №02-2017
Уряд схвалив Стратегію реформування Держслужби з надзвичайних ситуацій — стор. 2
На Донеччині розпочали роботу два центри безпеки громадян — стор. 2
Переозброєння швидкими темпами — стор. 3
Збір юних рятувальників — стор. 3
Реформа пожежної — страховий поліс, добровольці, донорське фінансування — стор. 4
Олександр Шмерего: «Більшість повідомлень про пожежі не потрапляють до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань» — стор. 7
Справу передано до суду — стор. 10
Проблеми створення та функціонування ланок в об’єднаних територіальних громадах територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту — стор. 12
Рівень рятувальної техніки зростає — стор. 15
Наш календар. Березень — стор. 16
За побут без вогню — стор. 16
Палали «Жандарми» — стор. 16
Календарний план спортивних заходів з пожежно-прикладного спорту ДСНС України на 2017 рік — стор. 17
На оперативному чергуванні – катер на повітряній подушці — стор. 19
Забезпечення пожежної безпеки у закладах з охорони здоров’я зі стаціонаром — стор. 22
Інструкція щодо заходів пожежної безпеки в лікарні — стор. 23
Така приваблива небезпечна лазня — стор. 25
Про стандарти, які встановлюють вимоги до проектування, монтажу та технічного обслуговування систем протипожежного захисту — стор. 26
Голова правління «СКБ Електронмаш» Наум Мамут: «Споживачеві наших товарів намагаємося запропонувати прості рішення складних проблем» — стор. 28
Аналіз стану з пожежами та наслідками від них в Україні за 2016 рік — стор. 30
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 32
Деякі проблеми забезпечення пожежної безпеки під час проектування та реконструкції будівель цивільного призначення — стор. 34
Організаційно-методичні засади тижня безпеки дитини — стор. 36
Переграти водно-крижаний капкан — стор. 38
Підхід на підставі врахування вогневих ризиків допоможе захистити історичні споруди — стор. 40

Реформа пожежної – страховий поліс, добровольці, донорське фінансування

Реформа ДСНС має завершитися у 2020 році. Заплановані зміни будуть настільки масштабними, що більше нагадуватимуть докорінну трансформацію усієї системи роботи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Заступник міністра МВС з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва розповідає про основні напрямки реформування пожежної інспекції та запровадження альтернативних варіантів для бізнесу й місцевих громад.

Олександр Шмерего: «Більшість повідомлень про пожежі не вносять до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань»

Донедавна пожежно-технічними судовими експертизами займалися лише Київський, Харківський, Дніпропетровський науково-дослідні інститути та Експертна служба МВС України. Проте, останнім часом в Україні побільшало комерційних структур, що надають такі самі послуги, не маючи достатньо високопрофесійних фахівців і сучасного обладнання. Часто (за відповідну винагороду) вони надають замовникам «потрібні» висновки, що не відповідають реальній картині виникнення і розповсюдження полум’я на тому чи іншому об’єкті. Про ці та інші проблеми розповідає завідувач відділом Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Шмерего.

В Україні триває процес об’єднання територіальних громад. Новостворені адміністративні одиниці (що перебрали на себе усі територіальні ризики), повинні бути спроможними й самодостатніми  у забезпеченні життєдіяльності свого населення не лише у мирний час, але й у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного й природного походження. Як при цьому повинні функціонувати місцеві ланки єдиної державної системи цивільного захисту, йдеться у статті працівника Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Дніпропетровської області Володимира Кондратюка.

У непрості реформаторські часи не одне підприємство зникло з теренів України. А от ТДВ «СКБ «Електронмаш» не лише вижило, а й посіло одне з чільних місць на вітчизняному ринку послуг пожежної безпеки. Мало того, чернівецькі прилади й засоби пожежної сигналізації користуються неабияким попитом у ЄС. Про сьогоднішнє життя-буття підприємства, про нові розробки розповідає його керівник.

Аналіз стану з пожежами та наслідками від них в Україні за 2016 рік

Упродовж 2016 року в середньому щодня виникало 203 пожежі (у 2015 – 218), унаслідок яких гинуло п’ятеро та отримувало травми четверо осіб, знищувалося або пошкоджувалося вогнем 58 будівель та споруд, 11 одиниць техніки. Щоденні матеріальні втрати від пожеж становили 14,2 мільйони гривень (на 6,3 мільйони менше, ніж позаторік). Ці та інші статистичні дані за результатами моніторингу наводять фахівці УкрНДІЦЗ, а також аналізують ситуацію з надзвичайними випадками у регіонах.

Переграти водно-крижаний капкан

Чимало наших співгромадян дуже охочі погратися на замерзлій поверхні річки, озера. Водночас крига несе в собі загрозу для здоров’я й навіть життя. Тому ліпше не випробовувати власну долю на замерзлому плесі. Проте, якщо вже потрапили в крижану купіль, головне, не панікувати, а згадати мудрі настанови начальника відділення водолазно-рятувальних робіт ГУ ДСНС України в місті Києві Олександра Туманова.