ОБКЛАДИНКА №01-2017
Геннадій Зубко: «Для посилення пожежної охорони в ОТГ слід ухвалити два закони» — стор. 2
Прем’єр-міністр України зустрівся з юним героєм із Черкас — стор. 2
Рятувальники отримали потужне cпецобладнання від уряду КНР — стор. 3
Мінрегіон розпочинає системний перегляд регуляторних актів у сфері будівництва — стор. 3
Не здригнулася їхня рука — стор. 4
Соратник і друг рятувальників — стор. 6
Як найліпше забезпечити пожежну та техногенну безпеку в Україні — стор. 8
Про нові ліцензійні умови — стор. 13
Нові повноваження Державної регуляторної служби — стор. 16
Дерценські вогнеборці-добровольці — стор. 18
Пожежа на «Лісовому»: наслідки мораторію, елементарна недбалість чи навмисний підпал? — стор. 22
Вихопив із крижаної ополонки — стор. 23
Масштабна пожежа у приміщенні ВАТ «Концерн – Електрон» — стор. 24
Під горою Замковою воздвиженці «червоного півня» воювали — стор. 25
Ризик-орієнтований підхід у наглядовій діяльності щодо оцінки ступеня ризику підприємств — стор. 26
Щедроти для рятувальників Хмельниччини — стор. 27
Свої пожежники – це надійно — стор. 27
Запитували — відповідаємо — стор. 28
Спринклерні системи в Україні: зроблено черговий крок уперед — стор. 30
Ощадливий почин «Пожмашини» — стор. 32
Як оформити стенд пожежної безпеки — стор. 34
Енциклопедичний словник з пожбезпеки — стор. 35
Планування евакуації населення — стор. 36
Жахлива пожежа від кінопересувки — стор. 38
Ще раз про Мигалки — стор. 39

Як найліпше забезпечити пожежну
та техногенну безпеку в Україні

Таким був лейтмотив ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції (ініційованої УСПТБ), що відбулася наприкінці минулого року. Учасники поділилися думками щодо запровадження нових підходів у забезпеченні пожежної безпеки   житлового фонду, реформування державного ринкового нагляду і дедалі помітнішої ролі страхових компаній. Висловили зауваження і пропозиції до функціонування існуючої системи акредитації органів з оцінки відповідності, а також отримали низку порад, як захищати власні права у стосунках з представниками контролюючих органів.

Про ліцензійні умови

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення» (що була ухвалена торік у листопаді), викликала неоднозначну реакцію як у експертів з питань пожежної безпеки, так і у безпосередніх виконавців цих робіт та  надавачів послуг. Пропонуємо декілька коментарів, що стосуються окремих положень цього документу.

Нові повноваження
Державної регуляторної служби

У 2017 році діє мораторій на інспекторські перевірки. Проте залишається можливість проведення органами державного нагляду позапланових перевірок, але в окремо визначених законодавством випадках і за погодження цієї процедури з Державною регуляторною службою України. Основна мета змін про які йдеться у статті – мати захист від наглядового свавілля через фільтр публічного розгляду ДРС.

Дерценські вогнеборці-добровольці

Ось уже 11 років у селі Дерцен Мукачівського району успішно функціонує добровільна пожежна команда.  Як нині живеться волонтерам та які надбання мають розповідає пастор  дерценської церкви та за сумісництвом начальник добровільної пожежної команди Микола Жуковський.

Наприкінці грудня 2016 року на ринку «Лісовий» сталася резонансна пожежа. Загорілися торговельні ряди з секонд-хендом на площі майже 2000 квадратних метрів. На жаль, не обійшлося без жертв: у вогні загинула літня жінка. Наразі існує кілька версій щодо причин загорянь. Остаточний вердикт  експерти-криміналісти обіцяють оприлюднити через місяць-другий. А поки що своїми думками з приводу цієї пожежі поділився заступник начальника Деснянського районного управління ГУ ДСНС у місті Києві Роман Буртовий.

Жахлива пожежа від кінопересувки

Про велику пожежу з масовою загибеллю людей, що сталася 1949 року в приміщенні сільради села Мигалки під час перегляду кінострічки «П’ятий океан», розповідають очевидці  тих подій. Саме кричущі порушення правил пожежної безпеки стали головними чинниками трагедії, у якій загинули 17 людей, а 13 дістали сильні опіки. Роботою слідчої комісії опікувався Перший секретар ЦК КП(б)У Микита Хрущов.