ОБКЛАДИНКА №11-2016
В умовах, максимально наближених до реальних — стор. 2
Генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес» Вячеслав Черняховський про оптимальний механізм страхування підприємців як альтернативу перевіркам — стор. 3
Стефан Кратцмайєр: «VdS часто запрошують для інспекторських перевірок як третю незалежну сторону уповноважені державні органи, страхові компанії і замовники – керуючі компанії» — стор. 6
Державний нагляд у сфері пожежної безпеки стане слабшим, але порушників каратимуть жорсткіше — стор. 8
Про удосконалення Кодексу цивільного захисту України — стор. 10
Іван Салій: «Держава повинна повернути собі контроль за безпекою та якістю будівництва» — стор. 13
Віктор Гвоздь: «Що більше буде МПК і ліпше оснастять наші підрозділи, то спокійніше почуватимуться місцеві громади» — стор. 14
Співпраця українських та польських рятувальників — стор. 16
Пам’яті відомого вогнеборця краю Миколи Єрмакова — стор. 17
«Дружба пожежних» як спортивні змагання та стиль життя — стор. 19
Автоцистерна дістала позитивні відгуки, а Уряду слід і надалі вдосконалювати нормативні акти, які усувають перешкоди в процедурі держзакупівель — стор. 20
Техногенна обстановка в Україні є складною і потенційно дуже небезпечною — стор. 22
ПожТех-2016 як бізнес-платформа для презентації нових товарів та техніки — стор. 26
Підводні камені дерегуляції — стор. 28
Проблеми з якістю вогнегасних порошків в Україні і як їх розв’язати — стор. 30
Громадська приймальня — стор. 32
Енциклопедичний словник з пожбезпеки — стор. 33
Новий нормативний документ щодо визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок виробничого і складського призначення за вибухопожежною й пожежною небезпекою — стор. 34
ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ №48 про зміни і доповнення до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки — стор. 36
Димососи — стор. 38

Генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес» Вячеслав Черняховський про оптимальний механізм страхування підприємців як альтернативу перевіркам

Про перспективи розвитку страхування як альтернативу перевіркам державного пожежного нагляду, роль держави і страхових організацій у цих процесах розповідає відома постать на страховому ринку – Вячеслав Черняховський. Досвідчений фахівець висловлюється за скасування обов’язкового страхування добровільних пожежних дружин через кричущу стовідсоткову неефективність.

Стефан Кратцмайєр: «VdS часто запрошують для інспекторських перевірок як третю незалежну сторону»

незалежну сторону» Реформування вітчизняної системи державного нагляду в сфері пожежної та техногенної безпеки передбачає обмеження функцій інспектора щодо перевірки роботи підприємств із середнім та незначним ступенями ризику. Ці функції переберуть на себе незалежні експертні організації (передусім, страхові компанії). Такі структури вже давно працюють у Європі. Одна з них – німецька VdS. Представник цієї приватної компанії Стефан Кратцмайєр поділився досвідом роботи на міжнародному ринку, зокрема розповів про взаємозв’язок сучасних технологій протипожежного захисту і страхування об’єктів.

anons-3Державний нагляд у сфері пожежної безпеки стане слабшим, але порушників каратимуть жорсткіше

Робоча група при ДСНС України працює над концепцією нової системи пожежної охорони, а також змінами і доповненнями до нормативно-правових актів, зокрема Кодексу цивільного захисту, Правил пожежної безпеки тощо. На семінарі, що відбувся в рамках нещодавнього XV Міжнародного виставкового форуму «Технологія захисту/ПожТех-2016», представники Служби розповіли про основні напрямки майбутніх перетворень і почули чимало слушних зауважень від учасників заходу – керівників служб пожежної безпеки центральних органів виконавчої влади, корпорацій і підприємств.

Про удосконалення Кодексу цивільного захисту України

Автори статті звертають увагу на недосконалість Кодексу цивільного захисту України. До слова, про це постійно говорять фахівці з питань цивільного захисту місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання. Зокрема, в ньому немає визначення термінів, які широко використовують і мають принципове значення. У зв’язку з цим запропоновано окремі зміни та доповнення до основного законодавчого акта, що регулює безпеку населення держави.

http://photo.unian.netТехногенна обстановка в Україні складна і потенційно дуже небезпечна

Питома щільність об’єктів підвищеної небезпеки для України вища за небезпечну. Такий стан вимагає рішучих і кардинальних рішень організаційного і технічного характеру. І в цьому контексті принциповими є наявність науково-обґрунтованої, а для практики – реальної правової й нормативно-технічної бази і вдосконалення системи підготовки фахівців. Автори вносять пропозиції стосовно поліпшення техногенної ситуації в державі, пропонують критерії підвищення радіаційного та хімічного захисту.

Підводні камені дерегуляції

Незабаром ДСНС позбавиться деяких регуляторних функцій. Натомість дедалі більшу роль у оцінці пожежних ризиків на підприємствах відіграватимуть страхові компанії і незалежні аудиторські фірми. До кінця року Мінекономрозвитку планує ухвалити технічний регламент стосовно основних вимог до будівель і споруд, а також умов розташування на ринку будівельних виробів. На «підході» технічний регламент про регулювання вимог до засобів цивільного і протипожежного захисту. До того ж у наступному році буде ліквідовано обов’язкову сертифікацію. Про те, як виживати бізнесу
за таких законодавчих новацій, чи поліпшать вони правила гри на внутрішньому ринку
України, йшлося на науково-практичній конференції «Страхування і сучасні системи протипожежного захисту».