ОБКЛАДИНКА №9-2016
Рятувальники показали керівництву держави високий клас під час спеціальних навчань — стор. 2
Обов’язкові перевірки залишаться для суб’єктів високого ступеня ризику та державної власності — стор. 5
Борис Платкевич: «У сфері пожежної безпеки мусить запрацювати багаторівневий нагляд» — стор. 6
Цивільний захист і територіальні громади Полтавщини — стор. 9
Павло Афанасьєв: «Головною метою реформування наглядового органу є зменшення кількості перевірок та чисельності суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику» — стор. 10
Добровільний «Штурм» вогню — стор. 12
Досвід функціонування системи цивільного захисту у Республіці Корея — стор. 14
Тарас Поліщук: «Територіальні комісії з атестації аварійно-рятувальних служб конче потрібні» — стор. 16
Органи інспектування з оцінки відповідності починають діяти — стор. 19
Правила пожежної безпеки в офісі — стор. 22
Добротні рукави, надійні стволи — стор. 24
Ігор Власенко: «Прогалини в законодавчому регулюванні мусить заповнити механізм саморегулювання» — стор. 26
Протидимний захист. «Нетрадиційний» підхід — стор. 28
Анатолій Бушиленко: «Готуємо зміну №1» — стор. 30
Запитували – відповідаємо — стор. 32
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 34
Громадська приймальня — стор. 35
Микола Скакун: «Тоцькі випробування-54 — це той самий Чорнобиль-86 .
Тільки заздалегідь спланований» — стор. 36
Із Чехії – з рекордами та «сріблом» — стор. 38

Рятувальники показали
керівництву держави високий
клас під час спеціальних
навчань

У рамках святкування Дня рятівника на території навчального полігону ДП «Мобільний рятувальний центр ДСНС України», за участі вищого керівництва
держави, відбулися спеціальні навчання пожежно-рятувальних сил з ліквідації низки надзвичайних ситуацій, а також відзначення кращих представників цієї благородної професії.

Борис Платкевич: «У сфері пожежної безпеки мусить запрацювати багаторівневий нагляд»

Нові Правила пожежної безпеки в Україні викликали неоднозначну реакцію у підприємців, бізнесменів і громадських організацій. Зокрема, не влаштовують посилання на державні будівельні норми, що містить цей документ. Що саме треба поліпшити у цьому документі, як побудувати сучасну систему дієвого нагляду, аби мінімізувати ризики, розповідає президент — голова правління Українського союзу пожежної та техногенної безпеки Борис Платкевич.

Павло Афанасьв: «Головною метою
реформування наглядового органу є
зменшення кількості перевірок та
чисельності суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику»

У рамках реформування ДСНС  України передбачено створити й принципово оновлену систему держнагляду. Саме на цьому акцентовано розмову із заступником директора Департаменту нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Павлом Афанасьєвим.

Добровільний «Штурм» вогню

У Старому Світі з пожежами успішно борються  переважно добровільні пожежні команди. Наша країна вирішила йти цим шляхом.
До сесійної зали внесено проект Закону України «Про добровільну пожежну охорону». Вочевидь, мине немало часу, поки Президент України підпише ухвалений закон.
А тим часом у місті Борисполі на Київщині вже третій рік поспіль добровільна пожежна команда веде успішний наступ на «червоного півня».

Тарас Поліщук: «Територіальні комісії з атестації аварійнорятувальних служб конче потрібні»

З набуттям чинності Кодексу  цивільного захисту робота з атестації аварійно-рятувальних служб різко загальмувалася. Як з цією проблемою впоралася ДСНС, що змінилося в роботі нової атестаційної структури, розповідає начальник управління нагляду у сфері техногенної безпеки та цивільного захисту Департаменту державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС України, заступник голови Міжвідомчої комісії з атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників Тарас Поліщук.

Протидимний захист. «Нетрадиційний» підхід!

Збільшення обсягів будівництва і прагнення розмістити якомога більше споруд на одному й тому самому  клаптику землі призводить до появи низки проблем, у тому числі пов’язаних із протипожежним (зокрема протидимним) захистом об’єктів. У статті йдеться про захист підземних автостоянок, які все частіше стають частиною великих житлових комплексів та офісних будівель.