ОБКЛАДИНКА №8-2016
Микола Чечоткін: «Поліпшення матеріальнотехнічного забезпечення є одним із пріоритетних завдань ДСНС» — стор. 2
Самбірські рятувальники вивчають досвід польських колег — стор. 3
Моменти істини Олександра Донського — стор. 4
Володимир Носач: «Треба чітко розмежувати відповідальність держави
і страхової компанії, як це давно зроблено в ЄС» —
стор. 6
Олександр Григоренко: «ДСНС, формально підходячи до вимог протипожежних норм, часто вимагає від нас впроваджувати системи, без яких можна обійтися» — стор. 9
Сильне плече луганських рятувальників — стор. 12
Час літніх канікул – період для підготовки закладів до навчального процесу — стор. 14
Анатолій Пушкар: «Серед причин пожеж першість за короткими замиканнями в неякісній кабельно-провідниковій продукції» — стор. 16
Дрони на службі рятувальників — стор. 18
ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ № 47 про зміни і доповнення до Державного
реєстру нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки — стор. 22
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 23
Основні тенденції щодо пожеж і причин виникнення їх в Україні у першому півріччі 2016 року — стор. 24
Застосування в Україні європейської пожежної класифікації покрівель та покрівельних матеріалів за вимогами ДСТУ EN 13501-5 — стор. 26
Системи зі створення різниці тисків — стор. 28
Аспирационные извещатели нового поколения VESDA — стор. 30
Сигналізатори диму в статистиці пожеж — стор. 32
Стрибнути з 26-го поверху. Аби вижити! — стор. 36
Більшість пожеж спричинює необережне поводження з вогнем — стор. 38
Уроки безпеки у сосновому бору — стор. 39
У Черкасах визначено «Богатиря-рятувальника — 2016» — стор. 40

Володимир Носач: «Треба чітко розмежувати відповідальність
держави і страхової компанії, як це давно зроблено у ЄС»

У рамках реформування ДСНС України передбачено створити принципово нову систему державного нагляду в сфері пожежної та техногенної безпеки, зокрема, запровадити для суб’єктів господарювання з середнім та незначним ступенями ризику механізм страхування цивільно-правової відповідальності за збитки від надзвичайних ситуацій і пожеж. Проте й досі чиновники не можуть бодай у загальних рисах окреслити контури цього механізму. А керівникам страхових компаній означена тема поки що нецікава. Своїм баченням подальшого розвитку ситуації ділиться президент Української федерації спеціалістів безпеки Володимир Носач.

Олександр Григоренко: «ДСНС,
формально підходячи до вимог протипожежних норм, вимагає від нас
впроваджувати системи, без яких можна обійтися»

Нинішній стан протипожежної безпеки вітчизняних АЕС дедалі більше хвилює не лише фахівців, але й громадськість.
Складні економічно-політичні реалії, брак бюджетних коштів на тотальну модернізацію ядерних енергоблоків, зростання ризиків надзвичайних ситуацій на цих стратегічних об’єктах
вимагають від працівників не лише професіоналізму, а й належної культури та освіти. Як зробити роботу атомних електростанцій безпечнішою, розповідають начальник відділу охорони праці і пожежної безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Григоренко та старші інспектори Іван Марченко й Володимир Чеповський.

Анатолій Пушкар: «Серед причин пожеж першість
за короткими замиканнями в неякісній кабельнопровідниковій продукції»

За останні півроку ситуація з реалізацією на внутрішньому ринку України фальсифікованої кабельно-провідникової продукції лише погіршилася. Оскільки державний ринковий нагляд майже не діє, до активніших дій вдалася асоціація «Укрелектрокабель». Вона ініціювала судову справу проти товариств «Кепітал девелопмент трейдінг» і «ВЛГ кабель Україна» за фактом виготовлення і продажу підробленої продукції. Про перебіг подій розповідає в інтерв’ю нашому часопису президент Асоціації Анатолій Пушкар.

Аспирационные извещатели
нового поколения Vesda

VESDA-E – следующее поколение VESDA, воплощение более 100 новых патентов, содержит множество инноваций, которые безгранично расширяют возможности сверхраннего обнаружения дыма.
Компания «ПОЖТЕХНИКА Украина» является
официальным дистрибьютором концерна Xtralis, производителя аспирационных извещателей VESDA. Специалисты компании «ПОЖТЕХНИКА УКРАИНА» выполнят аэродинамический расчет и подготовят спецификацию оборудования бесплатно.

Сигналізатори диму в статистиці
пожеж

Зайве переконувати в тому, що найбільше людей гинуть під час пожеж у спорудах житлового сектору. Рік у рік сумна статистика не змінюється. Це підтверджує й аналіз масиву карток обліку пожеж в Україні за 2015 рік. Чи можуть допомогти змінити невтішні дані локальні системи пожежної сигналізації? Про це розмірковує у своїй статті головний конструктор ПП «Артон» Володимир Баканов.

Стрибнути з 26-го поверху. Аби вижити!

Нині стрімкими темпами розвивається будівельна галузь. Громадяни із задоволенням купують нові квартири. Радіючи вдалому придбанню, мало хто із новоспечених власників замислюється над безпекою в багатоповерхівці. А такі будівлі, між іншим, мають здатність горіти. Пожежі в них трапляються доволі часто. Мешканці, намагаючись порятувати власне життя, нерідко стрибають із верхніх поверхів. Такий крок, зрозуміло, веде до непоправного. Генеральний директор ТОВ «Удача» Михайло Фадєєв пропонує для сім’ї абсолютно безпечний стрибок із вікна багатоповерхівки…