ОБКЛАДИНКА №11-2017
Функціонування Добровільної пожежної охорони Польщі — стор. 2
Запровадити надійну пожежну та техногенну безпеку в Україні — стор. 4
Технічне регулювання – запорука безпечності продукції — стор. 8
Щодо сумісності компонентів систем пожежної сигналізації та оповіщування — стор. 10
Найсильніший пожежний-рятувальник — стор. 12
МОЗ готує скасування трудових обмежень для жінок — стор. 12
Львівському державному університету безпеки життєдіяльності – 70! — стор. 13
Наш календар. Грудень — стор. 13
Захистити населення від вибухів на армійських арсеналах — стор. 14
Законодавчі ініціативи ДСНС України — стор. 16
Активний діалог зі старшокласниками — стор. 17
Масштабне замовлення ДСНС, або Нова АЦ-4-60(5309)-515М сходила в люди — стор. 18
Відповіді на запитання — стор. 20
Як корозія може руйнувати системи водяного пожежогасіння — стор. 22
Обігрівайте оселю безпечно — стор. 25
Як уберегти від вогню дерев’яні конструкції? — стор. 26
Протипожежні тренування — стор. 28
Алгоритм дій керівника цивільного захисту в режимі повсякденного функціонування та підвищеної готовності — стор. 32
Аналіз чинних норм до систем внутрішнього протипожежного водопроводу будинків та шляхи їх удосконалення — стор. 33
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 35
Де реабілітують українських рятувальників — стор. 36
Зразковий вогнеборний батько Володимир Колосов — стор. 37
Казочка про неслухняного Їжачка — стор. 38
Ребуси для малят — стор. 39
Харчові добавки з позначенням «Е» — стор. 40

SONY DSCФункціонування Добровільної пожежної охорони Польщі
Добровільна пожежна охорона Польщі була створена у 1991 році, відповідно до Закону «Про протипожежну охорону». Нині вона має досить потужну правову базу, матеріально-технічне і фінансове забезпечення, активно долучається до Національної системи рятування і гасіння. Загалом у Польщі налічується 16 250 неурядових підрозділів з загальною кількістю 696 653 особи. Участь в аварійно-рятувальних і протипожежних заходах беруть 228 394 добровольців. Тож не дивно, що кількість щорічних пожеж тут на порядок нижча, ніж в Україні. Про особливості їхньої роботи розповідає представник польського Науково-дослідного інституту пожежної безпеки Юлія Мазур.

SONY DSCЗапровадити надійну пожежну та техногенну безпеку в Україні

Нещодавно в Одесі відбулася ХІІІ Міжнародна науково-практична конференція (організована Українським союзом пожежної та техногенної безпеки), на якій обговорили низку актуальних питань. Зокрема, йшлося про зміни у законодавстві, запровадження нових підходів щодо державного нагляду і контролю за небезпечними об’єктами, лібералізацію цих процедур з посиленням відповідальності суб’єктів господарювання, перспективи розвитку страхової справи у цій сфері тощо. Пропонуємо найактуальніші виступи учасників цього знакового заходу.

PTB_11-6Технічне регулювання – запорука безпечності продукції

Під таким заголовком у Києві в рамках XXII міжнародної виставкової індустрії безпеки пройшла науково-практична конференція. Про удосконалення  технічного регулювання, становлення національного органу стандартизації, а також розвиток вітчизняних органів оцінки відповідності розповіли представники Мінекономрозвитку України, Національного органу стандартизації, ГО «Рада технічних комітетів стандартизації України».

PTB_11-7Захистити населення від вибухів на армійських арсеналах

Перші армійські арсенали почали вибухати на початку двотисячних років. Із часом їхня кількість невпинно зростає. Останні порівняно нещодавно пролунали в Балаклії та Калинівці. А навколо – населені пункти. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив рятувальникам протягом 2017 та 2018 років провести заходи з уточнення плануючих документів, які стосуються ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на військових об’єктах. Результатом такої роботи мають стати навчання-тренування з організації евакуації населення із зони можливого ураження.

PTB_11-8Законодавчі ініціативи ДСНС України

Робоча група з реформування ДСНС та удосконалення нормативно-правової бази у сфері цивільного захисту працює не перший рік. Що зроблено? Про це часопис інформує директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Олександр Щербаченко.

Стор. 16

PTB_11-9Як корозія може руйнувати системи водяного пожежогасіння

В Україні прийнято європейський стандарт на спринклерні системи EN 12845. Він містить загальну вимогу стосовно потреби належного захисту трубопроводів від корозійного руйнування. Однак це не означає, що проблему не вважають суттєвою. Способів і методів захисту металів од руйнування вистачає. Корозійні ж процеси завжди «неповторні». В одному документі  європейці не змогли запропонувати вичерпні рекомендації. Одне слово, не все так просто, як здається на перший погляд.