ОБКЛАДИНКА №10-2018
Сформовано проект плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік  — стор. 2
Відтепер підприємець знатиме, коли й чому до нього завітає інспектор — стор. 2
Складові пожежної та техногенної безпеки — стор. 3
VІІІ з’їзд ДПТ України: підсумки і завдання — стор. 6
«Шапкозакидання» до добра не доведе, або для чого потрібні системи протипожежного захисту? — стор. 9
Організація централізованого моніторингу стану мостів — стор. 12
Організація та методика проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях — стор. 14
Планування роботи комісії з питань ТЕБ і НС місцевих органів виконавчої влади й органів ісцевого самоврядування — стор. 17
Організація та проведення протипожежних тренувань у загальноосвітніх навчальних закладах — стор. 18
Перевірити, відремонтувати, посилити масово-роз’яснювальну роботу — стор. 21
Автодрабинний сюрприз — стор. 22
Противопожарная защита солнечных электростанций — стор. 24
Аналіз факторів техногенного впливу атомних електростанцій на довкілля — стор. 26
Запитували – відповідаємо — стор. 28
Наш календар. Листопад — стор. 28
Міжнародні аспекти впровадження ризик-орієнтованого підходу в системі оцінювання пожежної безпеки — стор. 30
Енциклопедичний словник з пожбезпеки — стор. 30
Чи можливий пожежобезпечний електромобіль? — стор. 32
Спортивна нива Павла Скуби — стор. 35
Висока ціна тренувань з евакуації — стор. 36
Вогнеборці Бурштинового краю — стор. 38
Рятувальники ДСНС вибороли срібло на XIV чемпіонаті cвіту з ППС — стор. 39
Дитяча протипожежна уява на заводській огорожі — стор. 40

SONY DSCСкладові пожежної та техногенної безпеки

На XIV науково-практичній конференції «Актуальні питання забезпечення пожежної та техногенної безпеки в Україні», організованій УСПТБ у Чернівцях, йшлося про запровадження саморегулювання на вітчизняному ринку (зокрема, у сфері пожежної безпеки),  досвід розвинутих країн щодо формування ризик-орієнтованого підходу, роботу над новим стандартом «Системи протипожежного захисту» та інше. По завершенню основної частини, за участі представників місцевих органів влади, відбулося нагородження керівництва та працівників ТОВ «АРТОН» з нагоди 20-річного ювілею.

PTB_10-4VІІІ з’їзд ДПТ України: підсумки і завдання

26 вересня відбувся VIII черговий з’їзд Добровільного пожежного товариства України, у якому взяли участь 57 делегатів від усіх регіональних підрозділів організації. Захід пройшов у відкритому форматі й суворому дотриманні статутних вимог ДПТ України. Стовідсоткова присутність  делегатів забезпечила легітимність форуму.

PTB_10-6Організація централізованого моніторингу стану мостів

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна з існуючих в Україні 17 тисяч мостів близько 9 тисяч знаходяться в аварійному стані та 4 тисячі пот-
ребують негайного ремонту. Довгочасні вертикальні деформації викривлюють поверхню проїжджої частини споруд, яка отримує хвилеподібний обрис з переломами над опорами. Їх треба враховувати не лише під час проектування та будівництва штучних конструкцій, а й постійно контролювати стан під час експлуатації. Автори статті пропонують кілька способів моніторингу відносних змін геометричних параметрів, а також вказують на їхні переваги та недоліки.

Під час проходження інструктажів персоналом підп-
риємств, установ та організацій правила пожежної безпеки вивчають за 5 основними інформаційними блоками. Фахівець з питань пожежної безпеки Анатолій Рожков детально аналізує кожний такий розділ і радить на що саме треба звернути увагу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАвтодрабинний сюрприз

Сьогодні ДСНС потребує мінімум 200 одиниць пожежних автодрабин висотою не менше 30 м, не кажучи вже про 45-60-метрові. Багаторічні потуги різних вітчизняних виробників ніяк не призведуть до бажаного результату. Хоча намагання започаткувати виробництво протипожежно-рятувальної техніки все-таки спостерігається. Нещодавно на ТОВ ВК «Пож-
машина» продемонстрували АД-30 (HD 120)-512Н. Очевидці захоплено аплодували «сюрпризу». Але чи варто побаченому радіти?

PTB_10-7Аналіз факторів техногенного впливу атомних електростанцій на довкілля

Аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімі змусили науковців переглянути філософію оцінки безпеки ядерних установок. Нині в Україні експлуатують 15 енергоблоків на чотирьох АЕС (Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південно-Українська). Причому загальна частка виробництва електроенергії на них серед усіх електростанцій об’єднаної енергосистеми України становить майже 50 відсотків. Однак основну частку потужностей зведено у 80-ті роки минулого століття. Як продовжити термін їх подальшої експлуатації і не збільшити, при цьому, техногенний вплив на довкілля, йдеться у матеріалі.