ОБКЛАДИНКА №1-2018
Чи здатні саморегулівні організації відрегулювати вітчизняний ринок? — стор. 6
Спостереження та лабораторний контроль у сфері цивільного захисту — стор. 10
Польські рятувальники навчали українських колег — стор. 14
Пропозиції щодо організації діяльності мобільних оперативних груп ДСНС — стор. 15
Запровадити аудит пожежної небезпеки — стор. 18
Володимир Борейко: «Жоден ядерний могильник не застрахований від аварій з викидами радіоактивних речовин» — стор. 19
Протипожежний захист центрів обробки даних — стор. 22
Пожежні ризики висоток забудови до 2000-х років — стор. 24
Черкаські рятувальники відвідали завод «ТІТАЛ» — стор. 25
Реагування на надзвичайні ситуації місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування — стор. 26
Олег Тищенко: «Навчання з питань пожежної безпеки – один із важливих напрямів забезпечення безпеки підприємств» — стор. 28
Безпека за місцем проживання — стор. 30
Кабельні трубопроводи. Вимоги до показників пожежної небезпеки та методи їх визначення — стор. 32
Cпособи вдосконалення пожежного напірного рукава шляхом надання йому ефекту світіння — стор. 34
Пожежна справа в стародавньому Римі — стор. 36
Час за пожежним раритетом — стор. 38
Наш календар. Січень — стор. 39
Валерій Мірошников: «Робити треба добре, а погано і само вийде» — стор. 40

PTB_01-4Чи здатні саморегулівні організації відрегулювати вітчизняний ринок?
Ситуація, що склалася в Україні з саморегулівними організаціями (яким держава делегувала деякі повноваження) дещо відмінна від європейської практики. Хоч сьогодні їхню діяльність регулюють 39 нормативно-правових актів, кожний визначає вимоги  по-своєму – єдиного підходу немає. Утім, попри недосконале законодавство та інші проблеми, саморегулівні організації поступово займають ніші в різних секторах вітчизняного ринку. Найкраща ситуація склалася в будівельній галузі, де працюють кілька потужних об’єднань. На нещодавній науково-практичній конференції йшлося про те, як покращити їхню роботу, збалансувавши інтереси бізнесу, влади й споживачів.

environmental pollution - researchСпостереження та лабораторний контроль у сфері цивільного захисту

З уведенням в дію Кодексу цивільного захисту України окремі документи втратили чинність. І хоч у Кодексі відсутня стаття про спостереження та лабораторний контроль, в одному з положень визначено, що моніторинг надзвичайних ситуацій – система безперервних спостережень, лабораторного та іншого контролю для оцінки стану захисту населення й територій. Тобто ці запобіжні заходи ніхто не відміняв. Автори статті проаналізували негативні моменти, що мають місце в цій сфері. Відтак зробили висновки й надали пропозиції щодо  поліпшення ситуації.

Пропозиції щодо організації діяльності мобільних оперативних груп ДСНС

Дефіцит часу – найбільша проблема в організації робіт з реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їхніх наслідків. Адже потрібно якнайшвидше отримати інформацію про види НС, оцінити їх для прийняття рішень, довести розпорядження до виконавців, привести в готовність сили та засоби пожежогасіння, висунути їх до небезпечних зон і застосувати за призначенням. Для цього в структурі ДСНС утворюють мобільні оперативні групи. У статті акцентовано увагу на положенні про організацію таких структур на рівні апарату Служби та територіальних органів,  вказано на деякі труднощі, що можуть виникати під час роботи таких груп, і радять як їх позбутися.

PTB_01-6Запровадити аудит пожежної небезпеки

Існуюча в державі форма забезпечення пожежної безпеки в сфері господарської діяльності не відповідає вимогам сьогодення. Вона насамперед обмежує права суб’єктів господарювання. Механізм контролю протипожежних норм не завжди сприяє дотриманню належних умов пожежної безпеки на підприємствах, установах та організаціях. Водночас створює основу для корупційних проявів у сфері техногенної та пожежної безпеки. Отож запрошуємо до обговорення проекту Закону України «Про аудит пожежної небезпеки».

PTB_01-8Протипожежний захист центрів обробки даних

Захист ЦОД пов’язаний з такими труднощами, як висока щільність розміщення обладнання, інтенсивні тепловиділення й повітрообмін (що заважають найсучаснішому обладнанню виявляти загоряння),  висока швидкість руху повітряних потоків і можливість застосування обмеженого числа вогнегасних речовин через чутливість до них електронного обладнання. У статті фахівця зі стандартизації, сертифікації та якості Української федерації спеціалістів безпеки Володимира Боровикова йдеться про те, як найліпше убезпечити чутливе обладнання від вогню за допомогою систем газового пожежогасіння, мінімізуючи фінансові втрати.

PTB_01-7Олег Тищенко: «Навчання з питань пожежної безпеки – один з важливих напрямів забезпечення безпеки підприємств»

Торік у населених пунктах та на об’єктах суб’єктів господарювання виникло майже 80 тисяч пожеж (на понад 14% більше, ніж за аналогічний період у 2016 році), прямі збитки склали приблизно 2 мільярди гривень, а побічні – понад 5,5 мільярда. Серед причин, що призвели до загорянь, здебільшого фігурує людський фактор. ДСНС України ініціює зміни до деяких нормативно-правових актів, що регулюють систему навчання з питань пожежної безпеки працівників підприємств, установ та організацій. Про основні новації розповідає головний інспектор відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Олег Тищенко.