ОБКЛАДИНКА №09-2017
Зміни до закону про ОПН: благо чи загроза для бізнесу? — стор. 2
Олександр Шмерего: «Складається враження, що правда про причини виникнення пожеж не всім потрібна» — стор. 6
Перевірки як суперечливий фактор сучасності — стор. 9
Підрозділ європейського зразка — стор. 10
Приборкувачам пороху, вогню й металу — стор. 11
Важче в навчанні – легше в реальній ситуації — стор. 12
Тривожний місяць серпень — стор. 13
Об’єднані територіальні громади та їхня роль у забезпеченні пожежної безпеки на селі — стор. 14
Фолькер Боде: «ДПРЧ-25 – аналог пожежним частинам Старого Світу»
Нові правила гри: ДСТУ EN 16763:2017 — стор. 18
Як запобігти пожежам у холодну пору року — стор. 21
Формування європейського підходу до визначення екологічних стандартів українським законодавцем — стор. 22
Ми є тим, що п’ємо — стор. 24
Наш календар. жовтень — стор. 26
Зовні непомітна служба робить життєво важливу справу — стор. 28
Застосування хімічних речовин для створення загороджувальних смуг під час гасіння пожеж у природних екосистемах — стор. 32
Нормативно-правові аспекти технічного регулювання у сфері цивільного захисту — стор. 34
Про потребу систематизації пожежної термінології — стор. 35
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 36
Козацький вчинок Віті Тимощука — стор. 37
Пожежна справа в давньому Єгипті — стор. 38
Завершилися Всеукраїнські змагання юних рятувальників — стор. 40

PTB_09-5Зміни до закону про ОПН: благо чи загроза для бізнесу?
Обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» та проблем, пов’язаних з імплементацією Директиви СЕВЕЗО ІІІ, здається, зайшло у глухий кут. Підприємці (зокрема, члени Асоціації скрапленого газу) не вдоволені тим, що чиновники ДСНС України ігнорують деякі їхні пропозиції і зауваження до нової редакції проекту і погрожують позиватися до суду. У матеріалі йдеться про те, що саме не поділили сторони: подано точку зору як представників бізнесу,  так і  розробників даного законопроекту.

PTB_09-4Олександр Шмерего: «Складається враження, що правда про причини виникнення пожеж не всім потрібна»

Проводити судові пожежно-технічні експертизи стає дедалі важче. Деякі посадові особи намагаються приховати факти, навіть редагують звіти аби захистити честь мундира (з політичних чи інших меркантильних міркувань). Про ці та інші проблеми, що виникають перед експертами, розповідає завідувач відділу досліджень з охорони праці, пожежно-технічних та електротехнічних досліджень лабораторії інженерно-технічних видів досліджень КНДІСЕ Олександр Шмерего.

PTB_09-6Об’єднані територіальні громади та їхня роль у забезпеченні пожежної безпеки на селі

В Україні, як відомо, від­буваються децент­ралізаційні процеси  із передачею повноважень і ресурсів до територіальних громад. Виникає цілком логічне запитання: як у нових умовах працюватимуть пожежні підрозділи? За кордоном подібні завдання успішно виконують добровільні пожежні команди. На створення таких підрозділів орієнтуються й у сучасній Україні. Автори наполягають: питання діяльності добровільних пожежних команд слід урегулювати на підставі уніфікованого нормативно-правового документа, приміром, Настанови з організації роботи підрозділів ДПК, затвердженої Кабміном, в якій би був прописаний механізм реалізації даного проекту.

PTB_09-7Нові правила гри: ДСТУ EN 16763:2017

З 1 серпня цього року в Україні набув чинності європейський стандарт EN 16763:2017. Документ прийнято методом «підтвердження» як ДСТУ EN 16763:2017 (EN 16763:2017, IDT) «Послуги та роботи щодо систем протипожежного захисту та систем охоронного призначення». У статті Володимира Боровикова (фахівця із стандартизації, сертифікації та якості УФСБ) йдеться про сфери поширення цього документу та нові вимоги, що він встановлює до мінімального рівня надання послуг та виконання робіт спеціалізованими виконавцями.

PTB_09-8Ми є тим, що п’ємо

Організм людини на 70% складається з води. Отож недарма кажуть, ми є тим, що п’ємо. А п’ють українці – ворогу не позаздриш. У нас найнижча серед європейських країн якість питної води. Екологи б’ють на сполох: 95% її не придатна для вживання. Забруднена вода – одна з основних причин низької тривалості життя українців і стрімкого розвитку онкологічних захворювань.

Зовні непомітна служба робить важливу справу

Крокуючи титанічними площами сучасних супермаркетів і споглядаючи товар, мало хто з нас замислюється про пожежу. Та хіба вона можлива в таких просторих стінах? – іноді дивуються звичайні покупці.  У нашому житті може трапитися будь-що. І все ж, аби кожен відвідувач гіпермаркета відчував себе в повній пожежній безпеці, для цього в «Епіцентрі» цілодобову вахту несуть відповідні фахівці. Наші кореспонденти побували в гостях у колективу Служби пожежної безпеки ТОВ «Епіцентр К».