ОБКЛАДИНКА №8-2018
Любов Акуленко: «Цей законопроект має за мету підвищити безпеку перевезень небезпечних вантажів» — стор. 2
Євгеній Горовець: «У цивілізованих країнах навіть планові перевірки бізнесу, який генерує значний ризик, проводять без попереднього повідомлення» — стор. 4
Запитували – відповідаємо — стор. 7
Наш календар. Вересень — стор. 7
Знання – сила — стор. 8
Затверджено критерії, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження господарської діяльності — стор.11
Приховані загрози Чорнобильської зони відчуження — стор. 12
Черкаська область: реформування ДСНС та децентралізація в дії — стор. 14
Увага! До вас прийшов інспектор! — стор. 16
У ДСНС проаналізували результати роботи Служби за перше півріччя 2018 року — стор. 18
Пожежний Сергій Пікус: «Зробив те, що зміг» — стор. 19
Організація та методика проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях — стор. 20
 Альона Мул: «На територіях ОТГ мусить бути створена система місцевого самоврядування, здатна забезпечити комфортне та безпечне життя громадян» — стор. 24
Розбір проведених навчань – одна із форм узагальнення досвіду — стор. 26
Пожежна безпека – на новому рівні — стор. 28
Радіоактивні хімічні речовини: особливості, застереження — стор. 30
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 31
Основні тенденції виникнення пожеж в Україні у першому півріччі 2018 року — стор. 32
Інформаційний бюлетень № 52 про зміни і доповнення до Державного Реєстру нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки — стор. 34
Ювілей «Дружби пожежних» — стор. 36
Рівень масово-роз’яснювальної роботи потребує підвищення — стор. 37
Столиця Придніпров’я у протидії стихії вогню — стор. 38
Жартівлий кросворд — стор. 40

PTB_08-4Євгеній Горовець: «У цивілізованих країнах навіть планові перевірки бізнесу, який генерує значний ризик, проводять без попереднього повідомлення»

Торік в Україні запрацював пілотний модуль єдиної системи перевірок , підготовлений  Державною регуляторною службою разом з Офісом ефективного регулювання. Про перші результати роботи запровадженої системи, ситуацію з перевірками, європейський досвід, який варто запозичити, розповідають старший юрист Офісу Євгеній Горовець і його колега – Павлина Яремчук.

PTB_08-5Знання – сила

Автор статті висловлює своє бачення деяких питань нормативно-технічного і нормативно-правового регулювання  у сфері  пожежної безпеки та протипожежного захисту, гармонізації  з міжнародними стандартами. Хай там що, а пожежна безпека починається з кожного з нас. Тому реалізація усього позитивного, що дає досвід людства, – саме те, що може або запобігти пожежі, або врятувати людей та майно в разі її виникнення.

PTB_08-6Приховані загрози Чорнобильської зони відчуження

На жаль, доволі часто спалахує в Чорнобильській зоні відчуження. Рятувальники вправно роблять свою справу. Голова ж ДСНС Микола Чечоткін упевнено закликає громадян не панікувати, мовляв, радіаційний фон у Києві, Чорнобилі та на промисловому майданчику ЧАЕС – у межах норми. Із чим не погоджується директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Голова ж Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко переконана: пожежі в Чорнобильській зоні відчуження становлять серйозну небезпеку за будь-якої пори року. Це, зокрема, підтверджують науковці Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства. За їхніми дослідженнями, приміром, червнева пожежа в зоні сприяла підвищенню радіаційному фону в 7-10 разів.

PTB_08-7Увага! До вас прийшов інспектор!

Обмеження у проведенні державних контрольних заходів на об’єктах господарювання значно погіршило оперативну ситуацію в країні. Скажімо, лише торік кількість пожеж зросла на 12%.  На думку професора кафедри профілактики пожеж Інституту державного управління у сфері цивільного захисту Ігоря Васильєва, поліпшити ситуацію може повернення до колишньої системи держпожнагляду, створення повноцінних підрозділів місцевої добровільної пожежної охорони і служб пожежної безпеки суб’єктів господарювання. Свої аргументи  з цього приводу автор наводить у вишеназваному матеріалі.

PTB_08-8Організація та методика проведення інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

Цією статтею відомого фахівця у сфері пожежної безпеки Анатолія Рожкова редакція розпочинає публікацію серії спеціальних матеріалів щодо практичної реалізації питань організації та методики проведення означених вище інструктажів. Наведено базові положення, законодавче та нормативне обгрунтування, види інструктажів, перелік груп осіб, які його проходять.

Розбір проведених навчань – одна з форм узагальнення досвіду

У №5 нашого журналу вміщено публікацію «Розподіл завдань з підготовки та проведення командно-штабних навчань і штабних тренувань». Здавалося б, що в ній висвітлено майже всі заходи. Проте на думку працівника НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області  Олексія Черкасова  є ще проблемні питання, які мають місце під час реагування на надзвичайні ситуації. Саме цьому аспекту присвячено статтю.