ОБКЛАДИНКА №08-2017
Микола Чечоткін: «Якщо центральні та місцеві органи влади не зосередять увагу на запобіганні пожежам, то ситуація може вийти з-під контролю» — стор. 2
Центр безпеки громадян у Баландиному — стор. 3
Почесний трофей вибороли львів’яни — стор. 3
Перспективи застосування стандартів ISO 14000 — стор. 4
Всеукраїнський літературний конкурс «Не жартуй з вогнем» — стор. 7
«Безпека як складова комфорту: правила, проблеми, перспективи у сфері пожежної та техногенної безпеки»  — стор. 8
Борис Платкевич: «У жодному разі не можна тлумачити цю постанову окремо від закону» — стор. 14
Як убезпечитися від незаконних перевірок? — стор. 16
Олександр Драгомірецький: «Наші вояжі – не марні» — стор. 18
На «Лонжероні» згорів ресторан «Хуторок» — стор. 20
Тривожна хроніка жнив на Роздільнянщині — стор. 21
Такого удару стихії Черкащина ще не знала — стор. 22
Резонансна пожежа в Хмельницькому збурила громадську думку — стор. 24
В Україні продовжують створювати місцеві пожежні команди та центри безпеки громадян — стор. 25
Вогнеборець – у вихідний та копи-пожежники — стор. 26
Талановитий організатор, лірик, романтик — стор. 27
Авторитетний вогнеборець — стор. 27
Дядько Сем проти «геєнни огненої» — стор. 28
Важко у навчанні – легко в житті — стор. 31
Показове комплексне об’єктове навчання з питань цивільного захисту на ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» — стор. 32
Основні тенденції пожеж і причини їх виникнення в Україні в першому півріччі 2017 року — стор. 35
ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ № 50 про зміни і доповнення до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки — стор. 38

PTB-08-4Перспективи застосування стандартів ISO 14000
Екологічна ситуація в Україні дедалі стає дедалі складнішою через агресивне і безвідповідальне ставлення людини до природи. Нині на черзі ряд проектів, реалізація яких, з одного боку, внесе певну частку в загальну розбудову і зміцнення вітчизняного господарського комплексу, з іншого – негативно вплине на довкілля. Одним із суттєвих запобіжників стримуючого негативного впливу людини на природне середовище є застосування стандартів ISO 14000. Про перспективи їх впровадження на наших теренах розповідає аспірант юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Богдан Коваленко.

Семінар під такою назвою відбувся 11 серпня у Харкові. Організаторами заходу виступили Добровільне пожежне товариство України та Український союз пожежної та техногенної безпеки.  Учасників ознайомлено з новою законодавчою та нормативною базою у сфері протипожежного захисту за 2016-2017 роки, широко розглянуто означений спектр питань у будівельній галузі, доведено інформацію про функціонування органів з оцінки відповідності. Також було приділено увагу захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання від незаконних або необгрунтованих перевірок.

PTB-08-5Борис Платкевич: «У жодному разі не можна тлумачити цю постанову окремо від закону»

Урядовою постановою від 7 червня 2017 року №406 затверджено перелік будівельних робіт, що не потребують документів на їх виконання та після завершення яких об’єкти не підлягають прийняттю в експлуатацію. З одного боку, це значно спростило дозвільну процедуру для підприємців, котрі виконують ці роботи чи надають відповідні послуги. З іншого – викликало у них низку запитань. Можливі наслідки коментує президент-голова правління УСПТБ Борис Платкевич.

PTB-08-8Дядько Сем проти «геєнни огненої»

Як відомо, у стисненому стані об’єм природного газу зменшується приблизно в 600 разів. Це дає можливість транспортувати його на будь-які відстані. Одначе розгерметизація резервуара для зберігання зрідженого природного або нафтового газу (пропан-бутану) може призвести до тяжких наслідків. Учені намагалися технічно й економічно обґрунтувати заходи, пов’язані з захистом обладнання для транспортування, зберігання й продажу зрідженого газу. Найбільшого успіху в цьому досягли американці. Саме про заокеанський підхід до протипожежного захисту об’єктів із наявністю зрідженого природного газу йдеться в публікації нашого автора.

PTB-08-7Показове комплексне об’єктове навчання з питань цивільного захисту на ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат»

На території Запорізької області – 29 хімічно- небезпечних, 1154 потенційно небезпечних підприємств та 31 об’єкт підвищеної небезпеки. Серед них – ТОВ «ЗТМК», єдиний виробник титанової губки в Європі. Наявність на підприємстві великої кількості небезпечних хімічних речовин, які використовують у технологічному процесі, зумовили проведення комплексного об’єктового навчання з питань цивільного захисту.

PTB-08-9Основні тенденції пожеж і причин їх виникнення в Україні у першому півріччі 2017 року

Результати проведеного впродовж першого півріччя 2017 року фахівцями Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту моніторингу стану з пожежами та наслідками від них за даними масивів карток обліку пожеж територіальних органів ДСНС України вказують на тенденції щодо суттєвого збільшення основних показників статистики пожеж в Україні порівняно з першим півріччям 2016 року.