ОБКЛАДИНКА №7-2018
Відтепер ліцензію з протипожежної діяльності можна оформити онлайн — стор. 2
Директива «Севезо»: оптимістичний курс на 2019 рік — стор. 4
Про обов’язковове облаштування електро­заряд­ними пристроями автостоянок та АЗС — стор. 6
МОЗ оприлюднило Концепцію реформи системи екстреної медичної допомоги — стор. 7
Борис Платкевич: «За останні роки сформовано потужне законодавче поле для ефективної роботи органів з оцінки відповідності» — стор. 8
Про довідник рятувальника — стор. 12
Добровільна пожежна охорона: розвиток чи тупиковий шлях? — стор. 16
По той бік Атлантики говорили про рятувальну справу України — стор. 18
Перемогла збірна команда Києва — стор. 18
За програмою подвійного диплома — стор. 18
Україна закупить 55 французьких гелікоптерів — стор. 19
Входи та виходи з підземних переходів будуть проектувати зручними для людей — стор. 19
Чи відповідає наша сучасна протипожежно-рятувальна техніка вимогам безпеки? — стор. 20
Блискавки та захист від них- стор. 22
Наш календар. Cерпень — стор. 25
Характерні несправності трансформаторів, що призводять до пожежі, і способи їх усунення — стор. 26
Коли мобільник загрожує життю — стор. 29
Зовнішнє протипожежне водопостачання. Як утримувати його в постійній працездатності — стор. 30
Як мінімізувати пожежні ризики на АЗС — стор. 32

Громадська приймальня — стор. 34
Атестація випробувального обладнання лабо­раторій України, акредитованих відповідно
до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 — стор. 35
Чорнобильський заповідник розширює свої можливості — стор. 36
Успешная династия Епишиных — стор. 38
Живильна кров Олександра Купрія — стор. 39
Незвичайний порятунок — стор. 40

PTB_07_Press-36Директива «Севезо»: оптимістичний курс на 2019 рік

Нещодавно у столичному готелі «Хілтон» відбувся міжнародний консультативний семінар щодо контролю значних аварій, повязаних із небезпечними речовинами  та обміну досвідом упровадження Директиви ЄС «Севезо ІІІ». Його головна мета – сприяти ефективному розробленню та імплементації вітчизняного законодавства, що, на думку організаторів, призведе до мінімізації ризиків, пов’язаних із небезпечними хімічними речовинами. Про перебіг семінару, думки представників зацікавлених сторін, читайте у матеріалі нашого кореспондента.

PTB_07_Press-37Борис Платкевич: «За останні роки сформовано потужне законодавче поле для ефективної роботи органів з оцінки відповідності»

Громадська спілка «Міжнародна асоціація цивільного захисту України» презентувала законодавчу ініціативу щодо створення системи незалежної (недержавної) оцінки пожежної небезпеки суб’єктів господарювання. У рамках її обговорення президент-голова правління УСПТБ Борис Платкевич розповів про нинішню ситуацію у цій сфері, ймовірні наслідки від запровадження ще однієї інституції, проблеми з оцінкою відповідності, розробленням нових стандартів, а також про європейський досвід.

PTB_07_Press-38Про довідник рятувальника

В рамках проекту «Зміцнення спроможності України щодо реагування на загрози хімічної безпеки» опубліковано довідник рятувальника. Видання корисне не лише для рятувальників, а й населення, яке може опинитися в зонах радіоактивного, хімічного й біологічного забруднення. Проте рецензенти – начальник НМЦ та БЖД Дніпропетровської області Віталій Оксень і викладач Володимир Кондратюк – детально аналізуючи зміст довідника, акцентують увагу на певних його протиріччях з чинними нормативними документами.

PTB_07_Press-45Добровільна пожежна охорона: розвиток чи тупиковий шлях?

Обмеження у проведенні державних контрольних заходів на об’єктах господарювання значно погіршило оперативну ситуацію в країні. Скажімо, лише торік кількість пожеж зросла на 12%.  На думку професора кафедри профілактики пожеж Інституту державного управління у сфері цивільного захисту Ігоря Васильєва, поліпшити ситуацію може повернення до колишньої системи держпожнагляду, створення повноцінних підрозділів місцевої добровільної пожежної охорони і служб пожежної безпеки суб’єктів господарювання. Свої аргументи  з цього приводу автор наводить у вишеназваному матеріалі.

PTB_07_Press-46Чи відповідає наша сучасна протипожежно-рятувальна техніка вимогам безпеки?

Доставити на місце надзвичайної події оперативний персонал та забезпечити відповідні умови для ліквідації її наслідків – основне призначення  систем і пристроїв активної та пасивної безпеки. Йдеться не лише про складові пожежно-рятувальної техніки (базові шасі автомобілів, сидіння з пасами безпеки інерційного типу, оперативний індивідуальний двосторонній радіозв’язок, освітлення робочих зон, засоби індивідуального захисту тощо), а й про системи вентиляції та видалення відпрацьованих газів у пожежному депо. Автор матеріалу Геннадій Бабарика, дослідивши проблему, робить висновок.

PTB_07_Press-47Блискавки та захист від них

Це природне явище віддавна привертало увагу людства – у намаганні зрозуміти причину, передбачити появу і знайти можливість захиститися. На шляху «приручення» блискавки є як певні здобутки, так і невдачі. Відповідальний секретар ТК-315 «Системи пожежної та техногенної безпеки будівель і споруд», голова Українського комітету захисту від блискавки при НТСЕУ Євген Баранник аналізує сьогоднішню ситуацію з облаштуванням будівель системами блискавкозахисту, радить, якими стандартами слід керуватися,  що варто покращити в проектуванні, розповідає про новинки у цій сфері.