ОБКЛАДИНКА №06-2017
Вчора і сьогодні Добровільного пожежного товариства України — стор. 4
Нові вимоги до пожежної безпеки у будівництві — стор. 6
Проблеми запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного характеру — стор. 11
Ризик-орієнтований підхід до забезпечення безпеки вимагає ризик-орієнтованого мислення — стор. 14
Останется ли Славутич современным процветающим городом? — стор. 16
Заради безпеки й здоров’я селян — стор. 19
Наш календар. Липень — стор. 19
Хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні небезпеки — стор. 22
Ірина Бабійчук: «Виїзні заняття – ефективна форма навчання, яка потребує подальшого вдосконалення і поширення» — стор. 24
Козелеччина навчається діям у надзвичайних ситуаціях — стор. 26
Уберегти щедрі дари ланів — стор. 28
Захист систем водяного пожежогасіння від замерзання — стор. 30
Про розробку посібника з практичного застосування ДСТУ Б В.1.1-36:2016 Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою — стор. 32
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 33
Інженерний захист населення — стор. 34
Літні канікули: час виконання протипожежних заходів у школах — стор. 37

Досліди вогнегасіння — стор. 38
У рамках міжвідомчої взаємодії — стор. 40

PTB-06-2017-4Вчора і сьогодні Добровільного пожежного товариства України

Добровільний протипожежний рух в Україні в різні часи перебував у стані як злетів, так і спадів. Проте не тільки вижив, а демонструє стабільні результати діяльності. У грудні цього року ДПТ України відзначатиме 60-річчя з часу створення, тобто дату, яка вміщує у собі функціонування організації часів Радянського Союзу і незалежної України. Про історію, сьогодення та плани цього громадського формування розповідає голова Добровільного пожежного товариства Олександр Донський, який очолює цю структуру від 2008 року.
.

PTB-06-2017-5Нові вимоги до пожежної безпеки у будівництві

Учасники науково-технічної конференції, яка нещодавно відбулася у Києві, продовжують аналізувати нові законодавчі ініціативи у сфері будівництва, що прямо чи опосередковано стосуються пожежної безпеки. Своїми думками з цього приводу діляться практики, котрі мають за плечима чималий досвід з проведення робіт та надання послуг протипожежного призначення, а також науковці, які  розробляють стандарти, відповідно до нових умов.

Проблеми запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного характеру

Запобігти надзвичайній ситуації значно простіше, ніж ліквідувати її наслідки. Такі заходи не пов’язані з дефіцитом часу щодо прийняття та виконання рішень (як це буває під час аварій чи пожеж), великими фінансовими витратами, матеріальними збитками, а головне – зберігають життя та здоров’я людей. На жаль, не всі суб’єкти забезпечення цивільного захисту вважають це завдання пріоритетним. Аналізуючи чинний Кодекс цивільного захисту, начальник НМЦ ЦЗ та БЖД Дніпропетровської області Віталій Оксень та викладач Володимир Кондратюк виявляють у деяких положеннях невідповідність сучасним реаліям.

PTB-06-2017-6Ризик-орієнтований підхід до забезпечення безпеки вимагає ризик-орієнтованого мислення

Інтерв’ю із завідувачем відділу Інституту проблем математичних машин і систем НАН України Василем Бєгуном («Пожежна та техногенна безпека» №3, 2017 рік) щодо запровадження ризик-орієнтованого підходу до управління безпекою в нашій країні, викликало жваве обговорення у наукових колах. До дискусії приєдналися викладачі кафедри безпеки життєдіяльності Львівського національного університету імені Івана Франка. Повністю підтримуючи позицію автора, вони переконані: запровадження РОП – це тільки перший крок до забезпечення безпеки суспільства.

PTB-06-2017-7Останется ли Славутич современным процветающим городом

Ученые Василий Бегун и Максим Савельев рассуждают над вопросом перспективы Зоны отчуждения и города Славутича, сделав небольшой обзор уже известных проектов. Также в статье приведены ключевые решения научной конференции, посвященной этой теме. Авторы уверены, что в условиях государственной поддержки, создания нормального инвестиционного климата зона ЧАЭС может быть полезно использована как для Украины, так и мирового сообщества.

PTB-06-2017-8Досліди вогнегасіння

Цікаву історію має вуглекислотний вогнегасник. У 20 сторіччі його виготовляли у вигляді жерстяних труб, урізаних конусів, факелів на 1-4 кілограми порошку в різних комбінаціях: галуна, бури, поташу, нашатирю, хлористого натрію, двовуглекислої соди. Його застосування полягало в силовому витрушуванні порошка у вогонь.  Певний час навіть складали … протипожежний пістолет. Про це та становлення вітчизняного виробництва вуглекислотних вогнегасників йдеться у статті.