ОБКЛАДИНКА №5-2018
Стан пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей викликає тривогу — стор. 2
Як зробити ТРЦ безпечнішим? — стор. 3
Час тривоги — стор. 6
Розподіл завдань з підготовки та проведення командно-штабних навчань і штабних тренувань — стор. 8
«Галактичні розваги» без вогню — стор. 12
В’ячеслав Перевізник: «Універсальних порад стосовно утримання добровільних пожежних дружин не існує» — стор. 14
«Вивчати, щоб знати. Знати, щоб запобігти» — стор. 16
ДПТ України: якість робіт – на новий рівень — стор. 17
Проблематику сучасної техніки обговорюють у кожному підрозділі — стор. 18
Наш календар. червень — стор. 19
Сформувати систему цивільного захисту за новими викликами — стор. 20
Запитували – відповідаємо — стор. 23
Новатори з харківської ДПРЧ-3 — стор. 16
Вогнегасні порошки та піноутворювачі: процвітання недобросовісної конкуренції — стор. 24
Квадрокоптери, сучасні засоби зв’язку — стор. 27
Буковинська новинка — стор. 27
Уряд підтримав запровадження ризик-орієнтованого підходу в діяльності інспекційних органів — стор. 28
У центральній та історичній забудові міст проектуватимуть підземні автостоянки — стор. 28
Про розробку автоматизованих систем локального оповіщення та управління евакуацією — стор. 30
Анатолій Рожков: «В країні давно створено цілісну потужну систему цивільного захисту, але працює вона, на жаль, не досить ефективно…» — стор. 32
Деякі аспекти безпечного відпочинку дітей (для керівників дитячих таборів) — стор. 34
Меморіальна дошка легендарній особистості — стор. 36
Вогнеборець Борис Хижняк — стор. 37
Пожежна справа в Англії — стор. 38

PTB_05-41Як зробити ТРЦ безпечнішим?

Цією проблемою переймалася професійна спільнота під час  практичної конференції «Пожежна безпека ТРЦ». Її учасники обмінялися досвідом з упровадження протипожежних заходів і підписали відповідний меморандум щодо беззастережного виконання норм і правил, аби звести ризики до мінімуму. У статті наведено виступи фахівців, у яких вони порушують актуальні питання забезпечення пожежної безпеки, починаючи від проектування будівель з масовим перебуванням людей і аж до введення таких об’єктів в експлуатацію.

PTB_05-42Час тривоги

Відомий експерт з питань пожежної безпеки Анатолій Рожков стверджує, що велику кількість об’єктів з масовим перебуванням людей експлуатують з неприпустимими рівнями пожежних ризиків. Причина – цілковите ігнорування діючих норм і правил.  Автор аналізує невідповідність реального стану речей на таких об’єктах нормативним вимогам та ілюструє їх фотоматеріалами.

PTB_05-43Розподіл завдань з підготовки та проведення командно-штабних навчань і штабних тренувань

Досвід ліквідації наслідків масштабних надзвичайних ситуацій підтверджує ефективність реалізації завчасно спланованих заходів захисту населення щодо оповіщення, укриття та евакуації із зон ураження. Автори статті на основі керівних документів акцентують увагу на розподілі завдань з підготовки й проведення КШН і ШТ, а також зазначають, де можна знайти матеріали щодо навчально-методичного збору.

PTB_05-50Сформувати систему цивільного захисту за новими викликами

Оновлення Кодексу цивільного захисту України стосується переважно окремих недоліків, а не самої системи цивільного захисту, підвищення її ефективності, оскільки відсутня концепція розвитку цієї системи. Досі у нас діє старий документ щодо захисту населення й територій внаслідок загрози виникнення надзвичайної ситуації, затверджений указом глави держави ще 1999-го, що визначає перехід від системи цивільної оборони до системи цивільного захисту. Нещодавно в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту відбулася науково-практична конференція, учасники якої обговорили стан і перспективи реформування Єдиної державної системи цивільного захисту, удосконалення заходів захисту населення, визначили проблеми, що заважають ефективно управляти цими та іншими процесами.

PTB_05-51Про якість вогнегасних порошків та піноутворювачів

Чому на вітчизняному ринку з’являються вогнегасні порошки з низькою вогнегасною здатністю? Хто моніторить його якість? Чи можливо впіймати бракороба, розповсюджувача продукції сумнівної якості? На ці та інші не менш важливі питання дає вичерпні відповіді фахівець зі стандартизації, сертифікації та якості Української федерації спеціалістів безпеки Володимир Боровиков.

PTB_05-49Деякі аспекти безпечного відпочинку дітей

Підростаюче покоління, безперечно, мусить добре відпочити, набратись незабутніх літніх вражень. Одначе організація веселого відпочинку неможлива без проведення комплексу заходів з безпеки, які досягаються шляхом суворого виконання  організаційних і практичних заходів з одночасним використанням технічних засобів.