ОБКЛАДИНКА №3-2018
 Адмінпослуга ДСНС стала доступнішою — стор. 2
Борис Платкевич: «Поступово до власників приходить розуміння, що оцінка відповідності потрібна не так органу з інспектування, як їм самим» — стор. 4
Вячеслав Черняховський: «Як альтернативу перевіркам підприємцям буде запропоновано спрощену норму страхування» — стор. 7
Євген Лінчевський: «Новації в сфері пожежної безпеки запроваджуємо не лише через тренд щодо тотальної дерегуляції підприємницької діяльності» — стор. 8
Про стратегію створення європейської моделі державного нагляду — стор. 10
Київська ДПРЧ-18: 90 літ у боротьбі з вогнем — стор. 12
Несе весна велику воду — стор. 14
Гасити вогонь у підвальних приміщеннях дуже складно — стор. 15
Чутливість до пожеж – головний параметр димового сповіщувача — стор. 16
Запитували – відповідаємо — стор. 20
Порядок проведення ідентифікації потенційно небезпечних об’єктів — стор. 22
Основні зміни до Правил пожежної безпеки в Україні
 — стор. 27
Інформаційний бюлетень №51 про зміни і доповнення до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки — стор. 30
Оцінювання дій підрозділів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час гасіння пожежі — стор. 32
Пожежна справа в старовинному Китаї — стор. 34
Чи здатен гвинтокрил порятувати з даху палаючої висотки? — стор. 36
Унікальна пожежно-технічна виставка — стор. 40

PTB_03-4Борис Платкевич: «Поступово до власників приходить розуміння, що оцінка відповідності потрібна не так органу з інспектування, як їм самим»
Нещодавно у Львові відбулася конференція місцевого регіонального осередку УСПТБ. Ішлося про основні тенденції розвитку ринку протипожежного призначення та техногенного убезпечення як сегменту будівельної галузі. На зібранні представники Львівського осередку вис­тупили з цікавою ініціативою: задля  покращення якості виконання робіт протипожежного призначення й протидії неякісним послугам, обов’язково запрошувати третю незалежну сторону для експертної оцінки їхніх робіт і послуг. Таку практику невдовзі візьмуть на озброєння всі члени УСПТБ. Про нові тенденції щодо саморегулювання цього ринкового сегменту, ліцензування, інспектування об’єктів будівництва третьою стороною розповідає президент-голова правління ВГО УСПТБ Борис Платкевич.

PTB_03-5Євген Лінчевський: «Новації в сфері пожежної безпеки запроваджуємо не лише через тренд щодо тотальної дерегуляції підприємницької діяльності»

Наприкінці минулого року Кабмін постановою затвердив додаток, де визначено нові критерії оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності та  періодичність здійснення планових перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки. Деякі моменти, що  викликали запитання у підприємців, коментує заступник начальника управління-начальник відділу по роботі з органами влади та стратегічними об’єктами Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Євген Лінчевський.

PTB_03-2Про стратегію створення європейської моделі державного нагляду

Уряд затвердив черговий пакет документів щодо оптимізації роботи контролюючих органів. Серед них – ухвалення і реалізація Стратегії реформування системи державного нагляду (контролю). Передбачено, що вона позбудеться сьогоднішніх домінуючих каральних функцій і допоможе ефективніше впроваджувати  превентивний і ризик-орієнтований підходи. А також – визначатиме  базові засади модернізації та удосконалення системи державного нагляду, що призведе до створення сприятливого середовища для провадження господарської діяльності, розвитку малого та середнього підприємництва. Про основні пріоритети Стратегії йдеться в матеріалі на

Порядок проведення ідентифікації потенційно небезпечних об’єктів

У справі запобігання надзвичайним ситуаціям важлива роль відводиться ідентифікації потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, паспортизації ПНО, декларування безпеки ОПН і т. ін. Викладач обласних та м. Миколаєва курсів удосконалення керівних кадрів Вадим Кадимський знайомить із процедурою ідентифікації та порядком оформлення документа на прикладі умовного об’єкта.

PTB_03-6Основні зміни до Правил пожежної безпеки в Україні

Нова редакція Правил пожежної безпеки в Україні діє з початку жовтня 2017 року. Вона є базовим нормативно-правовим актом для об’єктів, що знаходяться в експлуатації. Автор матеріалу – експерт з питань пожежної безпеки Анатолій Рожков – наводить основні новації, що містяться у Правилах.

PTB_03-7Чи здатен гвинтокрил порятувати з даху палаючої висотки?

Чи здатен гвинтокрил порятувати з даху палаючої висотки?