ОБКЛАДИНКА №2-2018
Всеукраїнський конкурс «Не жартуй з вогнем» називає переможців — стор. 4
Методичні рекомендації раннього періоду не відмінено — стор. 6
Запитували – відповідаємо — стор. 7
Олександр Чекригін: «Одна з головних новацій – подання і реєстрація декларацій в електронному вигляді» — стор. 8
Дорожні аптечки комплектуватимуть по-новому — стор. 9
Про реформу інспекційної системи — стор. 10
Подарунки для луганських рятувальників — стор. 12
Світ побачив другий том історії пожежництва — стор. 12
Оновлення матеріально-технічної бази гарнізону — стор. 13
Техніка й квартири для хмельниччан — стор. 13
Команда з Аркадіївців — стор. 14
Календарний план заходів з пожежно-прикладного спорту дснс України на 2018 рік — стор. 15
Олександр Тарасов: «Спорт у нашій Службі завжди має важливе значення» — стор. 16
Олександр Волобуєв: «Завжди вчився, бо лише завзяттям і героїзмом вогонь не здолати» — стор. 18
Персонал офісу мусить знати — стор. 19
Затверджено критерії, за якими оцінюють ступінь ризику — стор. 20
Топ високотехнологічних винаходів у сфері пожежної безпеки — стор. 21
Про сумнівні вимоги у чинних нормативах — стор. 22
Прокуратура підозрює інспектора — стор. 22
Технические средства безопасности в кафе и клубах — стор. 24
Пожежна сигналізація вчасно повідомила про надзвичайний випадок у торговельному центрі — стор. 25
Зміни до Правил пожежної безпеки в Україні. Чи виправдали вони сподівання користувачів? — стор. 26
ІДУЦЗ: від курсів — до вищого навчального закладу — стор. 28
Реагування на надзвичайні ситуації місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування — стор. 30
Громадська приймальня — стор. 32
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 33
Стан із пожежами та наслідками від них в Україні за 2017 рік — стор. 34
Справа рук генерала Володіна — стор. 37
Наш календар. Березень — стор. 37
Титан волинського пожежництва — стор. 38
Велосипеди на службі в пожежній охороні — стор. 40

PTB_02-4Олександр Чекригін: «Одна з головних новацій – подання і реєстрація декларацій в електронному вигляді»
ДСНС України ініціює зміни до порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Чому виникла така необхідність? Про основні моменти цих змін розповідає один з авторів проекту постанови Кабміну – заступник начальника управління-начальник відділу профілактичної роботи управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Чекригін.

PTB_02-5Про реформу інспекційної системи

Нещодавно уряд затвердив нову стратегію управління безпекою на основі ризик-орієнтованого підходу. На перший погляд, документ відповідає усім очікуванням фахівців-практиків, котрі давно і плідно працюють у сфері безпеки і, як кажуть, з’їли не один пуд солі. Однак після ознайомлення з цією стратегією їхній оптимізм дещо послабшав. Мовляв, за останні роки в Україні доволі наприймали проєвропейських законів і постанов, але суттєвих змін не відчувається. Чиновники, які перебувають на різних владних щаблях, не хочуть втрачати важелі впливу на бізнес і переходити на прозорі ринкові методи роботи. Кандидат технічних наук, завідувач відділу автоматизованих систем спеціального призначення Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Василь Бєгун аналізує стан реформ у сфері безпеки, ситуацію з впровадження ІТ і пропонує власне бечення розв’язання проблеми.

PTB_02-6Команда з Аркадіївців

Торік на бойове чергування заступила новостворена місцева пожежна команда села Аркадіївців на Хмельниччині. Чи виправдала вона сподівання місцевого населення, чи впоралася з покладеними функціями?  Побувавши у підрозділі, автор матеріалу переконалася, що сьогодні місцева громада почувається значно безпечніше і захищеніше, ніж було раніше.

Стор. 14

Затверджено Критерії, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження господарської діяльності

Кабінет Міністрів України постановою №1043 затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій.

PTB_02-7Стан із пожежами та наслідками від них в Україні за 2017 рік

Український науково-
дослідний інститут цивільного захисту наводить статистичні дані пожеж в Україні та ранжування регіонів за кількісними показниками цього лиха у 2017 році. За результатами проведеного моніторингу стану з пожежами, тенденції вказують на зростання основних показників у порівнянні з позаминулим роком, насамперед у природних екосистемах. Про основні причини такого «прогресу» йдеться в аналітичному звіті науковців інституту.

PTB_02-8Велосипеди на службі в пожежній охороні

Цю техніку найширше застосовували наприкінці ХІХ – початку ХХ століть, тобто, до активного розвитку моторизованих транспортних засобів. Відтак різноманітні велосипедні рішення використовували у Франції, Великобританії, Австралії та США. Швидкохідність велопожежних машин дозволяла вогнеборцям діяти оперативніше. Скажімо, на одній із виставок у Парижі виробники презентували засіб, що міг перевозити чотирьох пожежників з обладнанням.

Стор. 40