ОБКЛАДИНКА №7-2016
Михайло Маюров: «Попри очікувані труднощі, вірю, що внаслідок реалізації запропонованих реформ буде створено ефективну дієву Службу» — стор. 2
«РОДОС — УКРАЇНА» убезпечить від несподіванок «мирного» атому — стор. 4
Нові правила гри в сфері технічного регулювання — стор. 6
Пожежно-рятувальна справа. ХХІ століття — стор. 9
Ернест Улинець: «Упровадження ризико-орієнтованих підходів — значне зниження кількості надзвичайних ситуацій» — стор. 10
Максим Грицаєнко: «Підростаюче покоління — один із пріоритетних напрямків роботи миколаївських рятувальників» — стор. 10
Стрибнути з верхнього поверху. Аби вижити! — стор. 12
Авіатори опановували протипожежний курс — стор. 14
Проблема стихійних сміттєзвалищ міста Марганця — стор. 16
Зусилля на підтримку вітчизняного виробника протипожежної техніки йдуть у зворотному напрямку – на його знищення співвітчизниками — стор. 18
Калейдоскоп пожежного автомобіле­будування. Втрачені можливості — стор. 19
Енциклопедичний словник з пожежної безпеки — стор. 21
Громадська приймальня — стор. 22
Пожежна безпека фасадної теплоізоляції. Основні вимоги — стор. 24
Про конфлікт у сфері стандартизації (нові вимоги до систем пожежної сигналізації та оповіщення, згідно з ДCTУ EN 54–1: 2014) — стор. 26
Системи димо- та тепловидалення — стор. 28
Без підготовки персоналу найсучасніші технічні рішення не гарантують повної безпеки птахофабрики — стор. 31
Навчання – основа бойової готовності формувань цивільного захисту — стор. 32
Извещатели пожарные тепловые линейные и многоточечные:
нормативные требования — стор. 34
Профілактична робота у сільській місцевості — стор. 37
Удосконалити стиль і методи роботи — стор. 38
Історія пожежництва Волині — стор. 40

Михайло Маюров: «Попри очікувані труднощі, вірю, що внаслідок запропонованих реформ буде створено ефективну дійову Службу».

З проектом Стратегії реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій знайомить читачів керівник робочої групи із реформування ДСНС України та удосконалення нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту директор Департаменту організації заходів цивільного захисту Михайло Маюров.

«РОДОС-УКРАЇНА» убезпечить від несподіванок «мирного» атому

Європейські та вітчизняні фахівці не один рік працювали над створенням сучасної системи прогнозування наслідків аварій на АЕС. Результатом такої співпраці стала Міжвідомча система «РОДОСУКРАЇНА», яку репрезентували громадськості наприкінці червня її розробники. Фахівці детально розповіли про її переваги і етапи впровадження, а також результати, на які сподіваються.

Нові правила гри у сфері технічного регулювання

Україна продовжує формувати вітчизняне законодавство відповідно до вимог ЄС у сфері технічного регулювання. Останнім часом набули чинності чимало законодавчих актів, ухвалених раніше, а в ті, що вже діють, внесено деякі зміни і доповнення. Що в цьому сенсі очікує виробників продукції протипожежного та аварійнорятувального призначення, на що їм звертати увагу під час формування бізнес-планів на майбутнє? Про це йшлося на шостій конференції, ініційованій Державним центром сертифікації.

Ернест Улинець: «Упровадження ризикорієнтованих підходів –  значне зниження кількості надзвичайних ситуацій»

У зв’язку з реформуванням ДСНС України, зокрема її наглядової складової, розмова з колишнім багаторічним керівником контролюючого органу з питань пожежної та техногенної безпеки Ернестом Улинцем, який акцентує увагу на потребі впровадженні європейських підходів у цій сфері. .

Завершується публікація низки дискусійних матеріалів експерта Геннадія Бабарики стосовно проблем з виготовлення протипожежної техніки на наших теренах. Цього разу він зосередив увагу на прийманні техніки замовником, а також чинниках, що негативно впливають на якість продукції. Йдеться також про усунення з ринку посередників і укладання довгострокових прямих контрактів з вітчизняними виробниками із жорстким державним контролем за встановленою рентабельністю.

Громадська приймальня

Чи існує монополія в системі спостерігання за пожежною автоматикою об’єктів? Які перспективні тенденції впровадження в практику вогнегасних речовин в Україні? На ці та інші запитання відповідає начальник УкрНДІЦЗ генерал-майор служби цивільного захисту Віталій Кропивницький.